Connect with Us

12 ushqimet që ju dëmtojnë nëse nuk i konsumoni në orarin e duhur

Shëndeti

12 ushqimet që ju dëmtojnë nëse nuk i konsumoni në orarin e duhur

Publikuar

-

12 ushqimet që ju dëmtojnë nëse nuk i konsumoni në orarin e duhur

Sipas studiuesve ditët e sotme një person konsumon mesatarisht 20 përqind më shumë kalori se paraardhësit e tyre.

Edhe pse njerëzit po marrin më shumë informacione për tu ushqyer shëndetshëm nëpërmjet dietave, nuk është e thjeshtë që gjithmonë të zbatosh rregullat e të ushyerit në mënyrë të shëndetëshme.

Për shembull të hash mollë në kohën e gabuar mund të shkaktojë probleme me zorrët në vend që t;i përmirësojë ato. Për fat të mirë nuk kemi të bëjmë me ndonjë shkencë të madhe, por me rregulla të thjeshta që mund t’i zbatojë gjithkush.

Më poshtë po iu paraqesim 12 këshilla se kur dhe çfarë duhet të konsumoni.

Bananet

Të gjithë mendojnë se duhen konsumuar në mëngjes herët dhe me stomakun bosh por nuk është kështu. Në fillim ndiheni sikur jen të ngopur dhe plot energji por me kalimin e orëve do të ndiheni më të lodhur dhe të uritur njëkohësisht.

Bananet mund të jenë një kërcënim për njerëzit që vuajnë nga irritimi i zorrëve madje dhe shkaktojnë diarre.

Kafe

Për shumë njerëz pirja e një filxhani me kafe në mëngjes është mënyra më e mirë për të nsiur ditën por jo, është krejtësisht e padobishme.

Në orët e paar të mëngjesit trupi ynë prodhon kortizol dhe është thelbësore për shëndetin tonë të mos e prishim këtë process dhe ritmet natyrore biologjike.

Më mirë lërini pak kohë trupit tuaj dhe më pas shijon kafen tuaj dhe kurrë mos e konsumoni në mbrëmje për të parandaluar gjumin.

Orizi

Gjithnjë është cilësuar si një ushqim i lehtë dhe për këtë arsye shumë njerëz preferojnë ta gatuajnë në darkë. Por e kemi ditur gabim. Orizin është më mirë ta gatuani në një vakt drake pasi do t’iu mbajë energjik për një kohë të gjatë. Metabolizmi juaj punon më shpejt rreth këtyre orëve dhe do të jetë më e lehtë për trupin tuaj për ta tretur.

Sheqernat

Është mirë që të qëndroni larg tyre edhe pse ndojëherë është shumë e vështirë t’iu rezistojmë.

Sheqernat ndikojnë shumë në ngritjen e nivelit të sheqernave në gjak dhe mpiksjejs së tij. Nëse doni mund të konsumoni ëmbëlsira pas një vakti me mish pasi në këtë mënyrë do të mund të ruani balancing.

Qumështi

Disa njerëz e nisin ditën e tyre me një gotë qumësht por nuk funksion njësoj si me fëmijët ashtu dhe të rriturit. Qumështi është i vështirë për tu tretur ndaj dhe në kombinim me ushqime të tjera mund të shkaktojë djegie në stomak. Ndaj këshillohet që më mirë ta pini në darkë para gjumit.

Mishi

Mishi është një burim i madh i proteinave dhe vitaminave B, por mund të vendosë një ngarkesë të tepruar në sistemin e tretjes. Kjo është arsyeja pse është më mirë të evitoni të hahet bifteku para se të shkoni në shtrat.

Arrat

Arra janë një burim i madh i yndyrave të shëndetshme dhe kalorive, por që ata si një meze të lehtë natën nuk është alternativa më e mirë. Është në të vërtetë e shëndetshme për të ngrënë disa, por nëse keni shumë, ata mund të marrin shumë kohë për të tretet duke shkaktuar probleme me rënien në gjumë.

Djath Kaçkavall

Djathë me yndyrë të lartë mund të jetë e vështirë të tretet, që do të thotë se mund të shkaktojë siklet dhe prishin gjumin tuaj nëse hani atë në mbrëmje afër gjumit.

Fruta që përmbajnë acide

Duke parë ditën tuaj me një gotë të shtrydhur të lëngut të agrume mund të duket e shëndetshme, por jo. Frutat agrume janë shumë acidike dhe i kanë ato me ose menjëherë pas rritjes së ushqimit kryesor, formimin e acidit që mund të shkaktojë disa probleme të pakëndshme të tretjes si urthi, ndjenja e hidhërimit në stomak dhe një ngadalësim në absorbimin e lëndëve ushqyese. Thjesht prisni pak kohë pas ushqimit tuaj për të shijuar lëngun tuaj të frutave.

Fasule

Fasulet janë të larta në fibra, kështu që ngrënia e tyre gjatë natës mund të shkaktojë bloating dhe zvogëlimin e cilësisë së gjumit në mesin e disa njerëzve. Është më mirë të kesh kujdes me këtë produkt. Fasulet janë ushqimi i përsosur për drekë ose një darkë të hershme: në këtë mënyrë të gjithë përbërësit e dobishëm do të treten, por ju jeni më pak të ngjarë të ndiheni i fryrë dhe shumë i plotë.

Molla

Mollët janë të larta në fibra dhe përmbajnë acide natyrore që përmirësojnë tretjen dhe funksionin e zorrës së trashë. Por nëse hani mollë në mbrëmje, acidi prej tyre mund të rritet në stomak duke shkaktuar disa shqetësime. Ushqimi i mollëve gjatë natës mund të çojë gjithashtu në formimin e tepruar të gazit dhe problemet me lëvizjet e zorrëve. Kjo ndodh sepse tretja ngadalësohet gjatë natës dhe zgjat më shumë për çdo ushqim që të tretet.

Koha më e mirë për të ngrënë mollë është në mëngjes. Në këtë mënyrë mund të stimuloni lëvizjen e zorrëve pas një gjumi të gjatë. Do të jetë veçanërisht e dobishme nëse keni pasur një darkë të vonë ose keni ngrënë shumë ushqime të pashëndetshme.

Kosi

Është më mirë të mos hahet kos në një stomak bosh ose para ndonjë vakt. Kos përmban acid laktik që mund të zvogëlojë aciditetin e stomakut. Do të ngadalësojë tretjen ndërsa ju jeni duke pasur ushqimin tuaj kryesor.

Konsumoni kos rreth 1-2 orë pas vaktit kryesor për të marrë të gjitha përfitimet e acidit laktik për tretjen tuaj./ CNA.al

 

 

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shëndeti

Ndikon në sistemin imunitar dhe lufton sëmundjet/ Përfitimet e jashtëzakonshme të vajit të farës së zezë

Publikuar

-

Nga

Vaji i farës së zezë është i njohur për përfitime të shumta shëndetësore.Vaji i farës së zezë (Nigela Sativa) ka një përdorim të gjerë rreth 2500 vjeçar dhe gjurmët e përdorimit të tij janë gjetur në qytetërimet e lashta greke dhe egjiptiane. Sot, vaji i farës së zezë konsiderohet si një ilaç universal dhe i […]

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Përmirësimi i cilësisë së ajrit/ Ulja e rrezikut të sëmundjeve të ndryshme

Publikuar

-

Nga

Përmirësimi i cilësisë së ajrit ka qenë e vetmja e mirë që ka sjellë Coronavirus dhe duhet të mbahet përmes çdo strategjie daljeje. Historitë e jetës së egër që kthehen në hapësirat e mëparshme të pabanueshme dhe dioksidi i azotit i cili është ulur deri në 60 përqind në disa qytete kanë siguruar një lehtësim […]

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Eksperimenti më i ri i studiuesve/ Vitamina D ul rrezikun e infektimit nga Covid-19?

Publikuar

-

Nga

Vitamina D është objektivi i fundit për studiuesit që hetojnë opsionet e trajtimit të koronavirusit . Hulumtimet e mëparshme kanë treguar që vitamina, e cila vjen kryesisht nga ekspozimi në diell dhe është thelbësor për një sistem të shëndetshëm imunitar, mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër infeksioneve të tjera të frymëmarrjes. Tani, studiuesit spanjoll kanë […]

LEXO TE PLOTE
Lajme të Rekomanduara: