Connect with Us

FOTO-Nuk po i hani ashtu si duhet/ Zbuloni se si duhet t’i gatuani këto 12 ushqime për të pasur përfitime të mëdha shëndetësore

Life Style

FOTO-Nuk po i hani ashtu si duhet/ Zbuloni se si duhet t’i gatuani këto 12 ushqime për të pasur përfitime të mëdha shëndetësore

Publikuar

-

A e dini se po hani në mënyrë të gabuar disa ushqime të caktuara? Asparagu, luleshtrydhet, kosi dhe fasulet janë të gjitha ushqime të shëndetshme, por ne shpesh nuk i hamë si duhet dhe përfundojmë duke mos i përfituar ushqyesit e tyre.

“BrightSide”, ka renditur 12 ushqime që me siguri keni qenë duke i ngrënë të gabuar gjatë gjithë jetës suaj.

Farat e lirit

Substancat më të vlefshme për trupin janë fibrat, omega-3 dhe fitonutrientë, dhe të gjitha këto i përmbajnë farat e lirit. Por trupat tanë nuk janë në gjendje t’i tretin kur ato konsumohen të plota. Kjo është arsyeja pse ato duhet të shtypen para se të hahen në mënyrë që të mos humbasin vetite e tyre të dobishme.

Asparagu

E fusni asparagun në mikrovalë? Po bëni shumë gabim.  Kjo gjë zvogëlon përmbajtjen e vitaminës C të kësaj perime për shkak të lëndëve ushqyese të tretshme në ujë. Mënyra ideale për të gatuar kërcellin e asparagusit është duke i bërë avull ose tiganisje në mënyrë që ato të bëhen të buta.

Kivi

Lëkura e kivit përmban një përqendrim të lartë të lëndëve ushqyese, veçanërisht fibra, folate dhe vitaminë E. Konsumimi i një kivi të tërë  rrit përmbajtjen e fibrave, vitaminës E dhe folateve me 50%, 32% dhe 34%. Meqenëse shumë njerëz nuk konsumojnë sa duhet nga këto lëndë ushqyese në dietat e tyre, të hani kivi me lëkurë është një mënyrë e thjeshtë për të rritur sasinë e lëndëve ushqyese që merrni. Mos harroni edhe lëkurën e tij sepse ka shumë vitamina që ju bëjnë mire për trupin.

Domatet

Domatet janë ndër ushqimet që duhet të hahen të gatuara, në mënyrë që të mund të përfitoni nga lëndë ushqyese si likopeni i cili mbron nga tumoret dhe sëmundjet e zemrës. Gjithashtu duhet t’i ngrohni domatet në rreth 90 ° C.

Çaji i zi

Çaji i zi është një nga pijet më të konsumuara por kini kujdes që mos ta përzieni me qumështin. Produktet e qumështit nuk ndikojnë në antioksidantët që ai përmban, por ato bllokojnë përfitimet kardiovaskulare të çajit pasi proteinat e qumështit i bëjnë ushqyesit më të vështirë për t’i përthithur.

Luleshtrydhe

Luleshtrydhet janë të pasura me fibra, antioksidantë dhe vitaminë C, të ngjashme me shumicën e frutave të kuqe. Për shkak se trupi ka nevojë për këto lëndë ushqyese, këto fruta nuk duhet të ruhen kurrë të prera. Kur luleshtrydhet janë prerë, ato bëhen të ndjeshme ndaj dritës dhe oksigjenit dhe humbasin ushqyesit e tyre shumë lehtë.

Brokoli

Brokoli është një nga ato ushqime që duhet të hahen gjithnjë të papërpunuara ose më së shumti, të gatuhen me avull. Në fakt, duke i zier ose skuqur, ato humbasin vitaminën C, klorofilin, antioksidantët dhe komponimet anti-kancerogjene, të cilat janë të gjitha thelbësore për trupin.

Fasulet

Fasulet e thata përmbajnë komponime antioksiduese të quajtura fitate, por këto lidhen me vitamina dhe minerale që përmbajnë ushqimiet dhe nuk mund të përthithen nga trupi. Do të ishte mirë t’i lini në ujë brenda natës, në mënyrë që të çlirohen nga substanca të tepërta.

Hudhra

Hudhra përmban allicinë, një enzimë antitumore që e rrit forcën me ekspozimin në ajër. Kjo është pikërisht arsyeja pse hudhra duhet të copëtohet para se të përdoret dhe më pas lihet të pushojë për të paktën 10 minuta. Në këtë mënyrë, përfitimet e saj do të jenë të pabesueshme.

Kosi

Substanca ujore që shpesh gjendet mbi kos sapo të hapet ena quhet hirrë, e cila përmban proteina dhe vitaminë B12. Prandaj, ajo kurrë nuk duhet të hidhet në lavaman. Para se të hani kosin, do ishte mirë ta trazonit pak.

Kastravecat

Është e preferueshme t’i hani kastravecat së bashku me lëkurën e tyre, duke pasur parasysh nivelin e lartë të fibrave. Sidoqoftë, nëse nuk jeni të sigurt për origjinën e perimeve dhe nuk mund ta lani tërësisht, është e preferueshme të hiqni lëkurën për të shmangur marrjen e pesticideve ose baktereve.

Sushi

Shumica e njerëzve e hanë gabim sushin. Duhet të hani duke përdorur gishtat, jo shkopinjtë. Shkopinjtë zakonisht përdoren për të ngrënë sushi klasike, jo te rrumbullakët.Gjithashtu, kërkohet një sasi minimale e salcës soje, dhe nuk duhet të zhytni kurrë orizin në salcën e sojës, vetëm anën e peshkut. Xhenxhefili është për pastrimin e qiellzës tuaj dhe duhet të hahet veçmas, dhe vetëm një sasi e vogël e wasabi duhet të vihet drejtpërdrejt në peshk para se të hahet.

Për më tepër ndiqni fotogalerinë e mësipërme./CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Life Style

Horoskopi javor sipas astrologut të famshëm italian/ Zbuloni surprizat që ju presin

Publikuar

-

Nga

Dashi Java fillon pozitivisht dhe mbështetet nga një qiell i mirë . Hëna dhe Venusi i favorshëm do të lejojnë përmirësime të vogla. Sipas horoskopit Paolo Fox ju jeni ndër shenjat e pasigurta të zodiakut në këtë fazë dhe duhet të mendoni për ndryshime për të ardhmen e afërt por është gjithashtu e nevojshme të […]

LEXO TE PLOTE

Life Style

Nesër në serialin “Lule të vetmuara”/ Gokhan i propozon për martesë Xhemresë

Publikuar

-

Nga

Neriman dyshon se Seher e gënjen për punën e saj të dytë. Zejno ia vë syrin Serkanit dhe nuk heq dorë derisa ta bëjë për vete. Mesude nuk ndahet dot nga Kemali dhe gjen sërish arsye për ta takuar. Kader shet xhaketën dhe këpucët e saj për të fituar para me të cilat telefonon të […]

LEXO TE PLOTE

Life Style

10 arsyet pse seksi është i mirë për trupin dhe trurin

Publikuar

-

Nga

1. Seksi lëshon kimikate që lehtësojnë dhimbjen Endorfinat janë qetësuesit natyralë të trupit. Gjatë seksit, endorfinat përmbytin trupin dhe trurin, duke lehtësuar çdo siklet. Për disa njerëz, mund të kurojë një dhimbje koke . Kjo mund të jetë për shkak të endorfinave, ose lëshimit të serotoninës neurotransmetuese, gjë që ju bën të ndjeheni të lumtur. […]

LEXO TE PLOTE
Lajme të Rekomanduara: