Connect with Us

Sulmet në zemër dhe humbje në peshë/ Zbuloni 6 benefitet e çajit jeshil që nuk i dinit

Life Style

Sulmet në zemër dhe humbje në peshë/ Zbuloni 6 benefitet e çajit jeshil që nuk i dinit

Publikuar

-

Çaji jeshil i cili e ka origjinën nga Kina, është përdorur si ilaç për mijëra vite. I përdorur gjerësisht në të gjithë Azinë, kjo pije ka një mori përdorimesh, nga ulja e presionit të gjakut deri tek parandalimi i kancerit.

Arsyeja që çaji jeshil ka më shumë përfitime shëndetësore sesa çaji i zi është për shkak të përpunimit. Caji i zi përpunohet në atë mënyrë që lejon fermentimin ndërsa përpunimi i çajit jeshil shmang procesin e fermentimit. Si rezultat, çaji jeshil mban sasinë maksimale të antioksidantëve dhe polenolenave,  substancat që i japin çajit jeshil përfitimet e saj të shumta.

Ja 6 përfitimet shëndetësore të çajit jeshil që nuk i dinit:

Humbje peshe 

Caji jeshil rrit metabolizmin. Polifenoli që gjendet në çajin jeshil funksionon për të intensifikuar nivelin e oksidimit të yndyrës dhe shkallën me të cilën trupi juaj e kthen ushqimin në kalori. Sipas kërkuesve, efektet pozitive të çajit jeshil dyfishohen: nga njëra anë, ai është në gjendje të reduktojë përthithjen e yndyrave, nga ana tjetër përmirëson kapacitetin e organizmit të përdorë rezervat e grumbulluara.

Sëmundja e zemrës

Shkencëtarët mendojnë se, çaji jeshil funksionon në rreshtimin e enëve të gjakut, duke ndihmuar që ata të qëndrojnë të qetë dhe më të aftë të përballojnë ndryshimet në presionin e gjakut. Mund të mbrojë gjithashtu nga formimi i mpiksjeve, të cilat janë shkaku kryesor i sulmeve në zemër.

Mbron shëndetin e syve

Falë veprimit për të shkatërruar radikalet e lira, katekina, një klasë e veçantë polifenolesh e pranishme te çaji jeshil, i mbron sytë nga stresi i qelizave dhe nga rreziku për të zhvilluar patologji edhe shumë të rënda si glaukoma: sipas një studimi të publikuar në “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, në të vërtetë, këta antioksidantë natyralë përthithen nga retina dhe inde të tjera të syrit, duke i mbrojtur për më shumë se 20 orë nga stresi oksidues.

Prishjen e dhëmbëve

Studimet sugjerojnë që antioksiduesi kimik “katekina” në çaj mund të shkatërrojë bakteret dhe viruset që shkaktojnë infeksione në fyt, kariesin e dhëmbëve dhe probleme të tjera dentare.

Truri

Sipas një studimi të publikuar në “Nature”, dy substanca të nxjerra nga çaji jeshil janë në gjendje të shkatërrojnë në tru akumulimet e proteinës amiloide, përgjegjëse për ngushtimin e enëve të gjakut dhe degradimin cerebral tipik për sëmundje të tilla si Alzheimer apo Parkinson.

Dhe më e rëndësishmja ,mundohuni të evitoni sa më shumë përdorimin e tyre, ndërsa në rastet kur e keni të detyrueshme, për të kaluar gripin bashkë me ilaçin, konsumoni edhe çaj jeshil.

Ja si ta përgatisni:

Mbushni një xhezve me ujë dhe vendoseni të ziejë në zjarr mesatar për disa minuta. Kur uji të ziejë, hidhni në ujë 4-5 gjethe të njoma çaji ose gjysme luge çaji gjethesh të thata dhe lërini në ujë për disa minuta. Më pas kullojeni ujin me kujdes dhe mund ta konsumoni duke e shoqëruar me pak limon ose me pak mjaltë./CNA.al

 

KLIKO PER TE KOMENTUAR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kuriozitete

Çfarë figure shikoni të parën?/Ky test shpirtëror zbulon atë që duhet të ndryshoni në jetën tuaj

Publikuar

-

Nga

A jeni gati për të filluar ndryshime të reja në jetën tuaj? Ky test i thjeshtë shpirtëror ju zbulon diçka më shumë sesa karakteri juaj dhe ju lejon të kuptoni gjendjen shpirtërore. Mendjet tona, trupat tanë shpesh na dërgojnë sinjale, por jo gjithmonë i marrim ato ose nuk jemi të gatshëm ta bëjmë atë. Merrni dy […]

LEXO TE PLOTE

Kuriozitete

20 fotografitë e rralla historike që tregojnë një anë të pazakontë të së kaluarës

Publikuar

-

Nga

Nëse ndonjëherë keni dashur të ktheheni pas në kohë dhe të shihni se si njerëzit në shekujt e mëparshëm luanin poker ose benin gjera te cuditshme, ky koleksion është vetëm ai që ju nevojitet. Shumica e këtyre fotove ndoshta nuk do të shfaqen kurrë në librat e historisë, kështu që le të bëjmë një vështrim […]

LEXO TE PLOTE

Life Style

Shkencëtarët shokojnë me studimin e fundit: “Të rinjtë po defromohen dita-ditës”

Publikuar

-

Nga

Hulumtimi i kryer në Universitetin e Bregut të Diellit në Australi ka zbuluar se të rinjtë, kryesisht midis moshës 18-30 vjeç, kanë një rritje të pazakontë në pjesën e pasme të kafkës së tyre. Shkaku i mundshëm për këtë thuhet se është “ngarkesa mekanike”, e cila është përgjegjëse për këtë rritje që është vërejtur vetëm […]

LEXO TE PLOTE