Life Style
Nga humbja në peshë tek mbrojtja nga sëmundjet/ 12 fakte që dëshmojnë se ushqyerja me gji është një mrekulli e vërtetë

Le të fillojmë duke thënë se të ulesh dhe të humbasësh peshë pa ushtrime shtesë është në vetvete një superfuqi e vërtetë, dhe kjo është pikërisht ajo që mund të bëjë gjidhënia. Por kjo është një forcë që ka përfitime thuajse të mrekullueshme biologjike, fiziologjike dhe psikologjike si për nënat ashtu edhe për bebet.
1. Mund t’ju bëjë të humbni peshë.
Prodhimi i qumështit dhe ushqyerja me gji është një punë e vështirë për trupin e një gruaje. Në fakt, mund të djegë deri në 500 kalori në ditë, sipas mjekëve obstetër dhe gjinekologë. Kjo është arsyeja pse shumë nëna të reja vërejnë se ata fillojnë të humbin peshë pas lindjes. Ato djegin më shumë kalori sesa konsumojnë dhe humbasin disa kile pa ndonjë ushtrim shtesë.
2. Trupi i mamit bën qumësht që ndryshon aromën dhe ngjyrën e tij.
Era dhe shija e qumështit të gjirit ndryshon në bazë të asaj që hanë nënat, sugjerojnë studimet . Kjo është veçanërisht e dobishme pasi ato mund t’i ekspozojnë foshnjat e tyre ndaj aromave të ndryshme gjatë ushqyerjes me gji dhe t’i bëjnë ata më pak të shijshëm. Plus, një fakt tjetër i lezetshëm është që qumështi i gjirit nuk është gjithmonë i bardhë, por ndryshon ngjyrat në varësi të ushqimit të nënës dhe marrjes së vitaminës.
3. Trupat e grave ndryshojnë përbërjen e qumështit për të përmbushur nevojat e foshnjës.
Foshnjat rriten shpejt dhe gjithmonë kanë nevojë për proteina shtesë, minerale dhe vitamina në varësi të fazës së zhvillimit ku ndodhen ose nëse luftojnë kundër ndonjë sëmundjeje, si një ftohje e zakonshme. Kjo është arsyeja pse mund të thuhet se qumështi i gjirit është “i zgjuar”. Ai ndryshon formulën e tij për të përmbushur nevojat e fëmijës. Kjo mund të ndodhë nga javë në javë apo edhe nga dita në ditë.
4. Ai siguron qelizat burimore për fëmijën.
Një foshnjë në rritje ka ende nevojë për ndihmë nga nëna për të vazhduar zhvillimin e trupit të tyre. Qumështi i gjirit është thelbësor për këtë proces pasi ai përmban qeliza të gjalla, ose më e rëndësishmja qeliza burimore, të cilat udhëtojnë nëpër trupin e foshnjës për t’u bërë pjesë e trurit, zemrës, veshkave ose indeve të eshtrave të tyre
5. I bën të lumtur nënën dhe foshnjën.
Ushqyerja me gji stimulon trurin e një nëne dhe bebi për të lëshuar oxytocin , hormoni përgjegjës për t’i bërë ata të përjetojnë lumturi dhe siguri. Ajo gjithashtu qetëson nënën dhe stabilizon nivelin e saj të stresit dhe ankthit në një shkallë të shëndetshme.
6. Zvogëlon mundësinë e zhvillimit të kancerit dhe sëmundjeve të tjera.
Gratë infermiere kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të llojeve të caktuara të kancerit, të tilla si kanceri i gjirit , kanceri i vezoreve dhe sëmundje të tjera si sëmundja e zemrës , depresioni pas lindjes dhe mundësia e një goditje në tru .
7. Mbron gjithashtu foshnjën nga sëmundjet.
Shkencëtarët pohojnë se sëmundjet e zakonshme të foshnjave dhe infeksionet si veshi, frymëmarrja dhe infeksionet gastrointestinale, kanë një shans më të ulët të shfaqjes tek fëmijët që ushqehen nga qumështi i nënës. Qumështi i gjirit ka veti mbrojtëse që përgatisin dhe mbrojnë fëmijën, deri në fëmijëri, nga disa lloje infeksionesh./CNA.al