Life Style
12 ushqimet që ndihmojnë në mirëfunskionimin e trurit/ Duhet të jenë patjetër në tryezën tuaj

Ushqimet që hamë mund të kenë një ndikim të madh në strukturën dhe shëndetin e trurit tonë. Ushqimi i një diete që rrit trurin mund të mbështesë funksionin afatshkurtër dhe afatgjatë të trurit.
Truri është një organ me energji, duke përdorur rreth 20 përqind të kalorive të trupit , kështu që duhet shumë karburant i mirë për të ruajtur përqendrimin gjatë gjithë ditës.
Truri gjithashtu kërkon disa lëndë ushqyese të qëndrojnë të shëndetshëm. Acidet yndyrore omega-3 , për shembull, ndihmojnë në ndërtimin dhe riparimin e qelizave të trurit, dhe antioksidantët zvogëlojnë stresin qelizor dhe inflamacionin , të cilat janë të lidhura me plakjen e trurit dhe çrregullimet neurodegjeneruese, siç është sëmundja e Alzheimerit . Ky artikull eksploron provat shkencore prapa 12 prej ushqimeve më të mira të trurit.
Peshk vajor
Peshqit me vaj janë një burim i mirë i acideve yndyrore omega-3 . Omega-3 ndihmojnë në ndërtimin e membranave rreth secilës qelizë në trup, përfshirë qelizat e trurit. Prandaj, ata mund të përmirësojnë strukturën e qelizave të trurit të quajtura neurone.
Shembuj të peshkut me vaj që përmbajnë nivele të larta omega-3 përfshijnë:
-salmon
-ton
-sardelet
Njerëzit gjithashtu mund të marrin omega-3 nga soje, arra, fara e lirit dhe farat e tjera.
Çokollata e zezë
Antioksidantët janë veçanërisht të rëndësishëm për shëndetin e trurit, pasi truri është shumë i ndjeshëm ndaj stresit oksidues, i cili kontribuon në rënien njohëse të moshës dhe sëmundjet e trurit.
Flavonoidet e kakaos duket se janë të mira për trurin. Ata mund të inkurajojnë rritjen e neuroneve dhe enëve të gjakut në pjesë të trurit të përfshirë në kujtesë dhe mësim. Ata gjithashtu mund të stimulojnë rrjedhën e gjakut në tru.
Manaferrat
Si çokollata e errët, edhe manaferrat përmbajnë antioksidantë flavonoid. Hulumtimet sugjerojnë që këto mund të bëjnë manaferrat ushqim të mirë për trurin.
Antioksidantët ndihmojnë duke zvogëluar inflamacionin dhe stresin oksidues. Antioksidantët në manaferrat përfshijnë anthocyanin, acidin kafeik, katekinë dhe kuercetin.
Arra dhe fara
Ushqimi më shumë arra dhe fara mund të jenë të mira për trurin, pasi këto ushqime përmbajnë acide yndyrore omega-3 dhe antioksidantë. Arrat dhe farat janë gjithashtu burime të pasura të vitaminës E antioksiduese , e cila mbron qelizat nga stresi oksidues i shkaktuar nga radikalet e lira.
Ndërsa një person plaket, truri i tyre mund të jetë i ekspozuar ndaj kësaj forme të stresit oksidues, dhe vitamina E për rrjedhojë mund të mbështesë shëndetin e trurit në moshë më të vjetër.
Kokrra të plota
Ushqimi i kokrrave të plota është një mënyrë tjetër për të përfituar nga efektet e vitaminës E, me këto kokrra që janë një burim i mirë i vitaminës.
Ushqimet me drithëra përmbajnë:
-oriz kaf
-elb
-gruri bulgur
-bollgur
-bukë me drithëra
-makarona me drithëra
Kafe
Kafeja është një ndihmë e njohur për përqendrimin – shumë e pinë atë për të qëndruar zgjuar dhe për të inkurajuar përqendrimin.
Kafeina në kafe bllokon Burimin e Besuarnjë substancë në tru e quajtur adenosine, e cila e bën një person të ndjehet i përgjumur. Studiuesit zbuluan se kafeina shkakton një rritje të entropisë së trurit, e cila i referohet aktivitetit kompleks dhe të ndryshueshëm të trurit. Kur entropia është e lartë, truri mund të përpunojë më shumë informacion.
Avokadot
Një burim i yndyrës së pangopur të shëndetshme, avokadot mund të mbështesin trurin. Ushqimi i yndyrnave të pangopura mund të zvogëlojë Burimin e Besuarpresionin e gjakut , dhe tensioni i lartë i gjakut është i lidhur me rënie njohëse. Kështu, duke ulur presionin e lartë të gjakut , yndyrnat e pangopura në avokadot mund të ulin rrezikun e rënies njohëse.
Kikirikë
Kikirikët janë një bishtajor me një profil ushqyes të shkëlqyeshëm. Ato përmbajnë mjaft yndyrna të pangopura dhe proteina për të mbajtur lart nivelin e energjisë së një personi gjatë gjithë ditës. Kikirikët gjithashtu sigurojnë vitamina dhe minerale kryesore për ta mbajtur trurin të shëndetshëm, përfshirë nivele të larta të vitaminës E dhe resveratrol.
Resveratrol është një antioksidant natyror jo flavonoid që gjendet në kikirikë, manit dhe karburant. Dëshmitë nga një artikull përmbledhës sugjerojnë se resveratroli mund të ketë efekte mbrojtëse, të tilla si ndihma për të parandaluar kanceret , inflamacionin dhe sëmundjet neurologjike, përfshirë Alzheimerin dhe Parkinson.
Vezë
Ata janë të mirë burim i besuarnga vitaminat e mëposhtme B:
-vitamina B-6
-vitamina B-12
-acid folik
Burimi i besuar i hulumtimeve të fundit sugjeron që këto vitamina mund të parandalojnë tkurrjen e trurit dhe të vonojnë rënien njohëse.
Zarzavate
Zarzavatet pa gjethe, përfshirë kale, mund të mbështesin shëndetin e trurit. Ashtu si brokoli, kale përmban glukozinolate, dhe zarzavatet me gjethe përmbajnë gjithashtu antioksidantë të tjerë kryesorë, vitamina dhe minerale. Kjo është arsyeja pse shumë e konsiderojnë kale si një superfood.
Produktet e sojës
Produktet e sojës janë të pasura në një grup të veçantë të antioksidantëve të quajtur polifenole.
Produktet e sojës përmbajnë polifenole të quajtura izoflavone, përfshirë daidzein dhe genistein. Këto kimikate veprojnë si antioksidantë, duke siguruar një sërë përfitimesh shëndetësore në të gjithë trupin./ CNA.al