Connect with Us

Nuk ju pëlqenjnë perimet/ Studiuesit zbulojnë faktin e çudtishëm

Shëndeti

Nuk ju pëlqenjnë perimet/ Studiuesit zbulojnë faktin e çudtishëm

Publikuar

-

Studiuesit në Universitetin e Kentucky besojnë se një gen i caktuar i bën përbërësit në disa perime shije veçanërisht të hidhura për disa njerëz, kështu që ata shmangin perime ushqyese, të shëndetshme për zemrën si brokoli dhe lule lakrat.

Individë të tillë mund të kenë gjithashtu një ndjeshmëri të ngjashme me çokollatën e errët, kafenë dhe birrën, sipas Jennifer L. Smith, një infermiere e regjistruar e licencuar dhe bashkëpunëtore pas-doktorale në Universitetin e Kentucky School of Medicine.

Studimi , i cili do të prezantohet në sesionet shkencore të Shoqatës American Heart në Filadelfia nëntor 16-18, është i bazuar në disa punë të mëparshme ku u zbulua se e ky gjenotip ishte e lidhur me llojet e perimeve.

‘Geni i shijes’

Njerëzit lindin me dy kopje të një geni të shijes të quajtur TAS2R38. Ata që trashëgojnë dy kopje të variantit të quajtur AVI nuk janë të ndjeshëm ndaj shijes së hidhur të këtyre kimikateve.

Për këtë studim, studiuesit hulumtuan mundësinë që kjo shoqatë të ekzistonte në njerëz me dy ose më shumë faktorë të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare . Gjatë një periudhe 3-vjeçare, ata kryen një analizë sekondare të të dhënave duke përdorur një kampion nga një studim i mëparshëm që hetoi ndërveprimet e gjeneve tek njerëzit në rrezik për sëmundje kardiovaskulare. Ata analizuan pyetësorët e frekuencës ushqimore nga 175 persona.

Mosha mesatare e të anketuarve ishte 52. Më shumë se 70 përqind e tyre ishin femra. Ata zbuluan se njerëzit me formën PAV të gjenit ishin më shumë se 2 1/2 herë më shumë të ngjarë të renditeshin në gjysmën e poshtme të perimeve të konsumuara. Ky studim mund të ndryshojë sesi mjekët u drejtohen njerëzve që këshillohen të ndryshojnë dietën e tyre në mënyrë që të kenë një sistem kardiovaskular më të shëndetshëm.

“Kjo shoqatë mund të ndikojë në aftësinë e tyre për të ndryshuar dietat e tyre për të përmbushur një model ushqimi të shëndetshëm nga zemra,” tha Smith. Sidoqoftë, Smith tha që duhen bërë më shumë hulumtime në lidhje me mënyrën më të mirë për të inkurajuar njerëzit të hanë perimet e tyre.

” Shpresojmë të shqyrtojmë rrugët që njerëzit me këtë gjen mund të marrin për ta bërë ushqimin më të pëlqyeshëm për ta,” tha ajo. ” Përgjatë rrugës ne shpresojmë se mund të përdorim informacionin gjenetik për të kuptuar se cilat perime mund të jenë më të aftë të pranojnë dhe të zbulojnë se cilat erëza apelojnë tek supersasterët (ata me ndjeshmëri të shtuar për shijen), kështu që ne mund t’i lehtësojmë ata të hanë më shumë perime. “/ CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Life Style

Lidhja e çuditshme mes depresionit dhe lumturisë/ Ja çfarë thonë studimet

Publikuar

-

Nga

Studimet e hershme kanë arritur në përfundimin se lumturia e tepërt mund të bëjë që një person të ndjehet më pak i lumtur. Në disa raste, madje mund të shoqërohet me simptoma të depresionit. Wshtë interesante, ekziston një teori se kjo marrëdhënie negative ndodh vetëm në botën perëndimore, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara. Sidoqoftë, një […]

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Lufton dhe parandalon kancerin/ A ka veti shëruese shafrani i Indisë

Publikuar

-

Nga

Shafran i Indisë është anëtar i familjes së xhenxhefilit . Vendasit në Indi dhe Azinë Juglindore, njerëzit kanë përdorur rrënjë shafran i Indisë për të aromatizuar ushqimin e tyre për mijëra vjet. Historikisht, njerëzit e shoqëruan shafranin me vetitë shëruese. Edhe tani, disa breshëri si shafran i Indisë si një ilaç për të gjitha sëmundjet. […]

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Çfarë është tumori/ Llojet e sëmundjes

Publikuar

-

Nga

Tumori është një masë ose gungë indesh që mund të ngjajnë me ënjtje. Jo të gjithë tumorët janë kancerogjenë, por në çdo rast të prekurit duhet të konsultohen me mjekun. Instituti Kombëtar i Kancerit e përcakton tumorin si “një masë jonormale e indeve që rezulton kur qelizat ndahen më shumë sesa duhet ose nuk vdesin […]

LEXO TE PLOTE