Shëndeti
Si të ulni kolesterolin me dietën e duhur dhe regjimet e ushtrimeve

Sipas Steven Reisman , MD, një kardiolog dhe drejtor i Qendrës Diagnostike Kardiake në Nju Jork, mënyra më e mirë për të ulur kolesterolin është modifikimi i stilit të jetesës përmes dietës dhe stërvitjes.
Ulja e yndyrnave të ngopura dhe trans, ndërsa prezanton fibra të tretshme dhe yndyrna më të shëndetshme, është thelbësore për miratimin e një diete të shëndetshme për zemrën. Sa i përket stërvitjes, synoni të paktën 30 minuta aktivitet aerobik pesë herë në javë si ecja, biçiklizmit, vrapimi ose ushtrimet duhet të funksionojnë.
Nëse jeni duhanpirës, duhet patjetër të hiqni dorë nga pirja e tij. Kjo për shkak se pirja e duhanit ul HDL , e cila konsiderohet kolesterol i mirë. Do të dëshironi nivele më të larta të HDL për të hequr LDL nga arteriet, i cili konsiderohet si kolesterol i keq.
Për të ulur kolesterolin LDL, Reisman thotë që të zvogëloni konsumin tuaj të yndyrnave të ngopura, të tilla si mishi i kuq dhe produktet e qumështit me yndyrë të plotë. Ju gjithashtu do të dëshironi të minimizoni yndyrën e tepërt dhe vajin e hidrogjenizuar pjesërisht në dietën tuaj, veçanërisht ushqimet e skuqura.
Hapi tjetër është të hani ushqime që konsiderohen të shëndetshme nga zemra. “Ushqimet me yndyrna të pangopura janë të dobishme sepse mund të ulin kolesterolin e keq (LDL) dhe të rrisin kolesterolin e mirë (HDL)”, thotë Reisman. Ushqimet me yndyrna të pangopura përfshijnë:
1-Avokados.
2-Arra, bajame, djathë.
3-Gatim me vaj kanola, ulliri ose vaj kikiriku.
Përfshirja e yndyrnave të pangopura gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe të ndihmojë në uljen e kolesterolit tuaj LDL, thotë Reisman. Shikoni për ushqime që përmbajnë një lloj të rëndësishëm të yndyrave të pangopura – acide yndyrore omega-3. Kjo perfshin:
1-Arra.
2-Fara luledielli.
3-Peshk si salmon, harengë dhe ton.
Më në fund, Reisman thotë se fibra e tretshme gjithashtu mund të zvogëlojë kolesterolin LDL. Disa nga ushqimet më të mira për të ngrënë për fibër të tretshëm të shtuar janë:
1-Drithëra dhe tërshëra.
2-Fasule dhe thjerrëza.
3-Mollë, dardha dhe bizele./ CNA.al