Connect with Us

Është shpallur më e mira në të gjithë botën/ Dieta mesdhetare shton një tjetër trofe

Shëndeti

Është shpallur më e mira në të gjithë botën/ Dieta mesdhetare shton një tjetër trofe

Publikuar

-

Studimet kanë zbuluar se dieta mund të pengojë prodhimin e kimikateve inflamatore që mund të çojnë në humbjen e funksionit konjitiv dhe parandalojnë zhvillimin e sëmundjeve kronike si diabeti, kanceri dhe arterioskleroza.

“Zbulimet tona mbështesin mundësinë e ndryshimit të dietës së zakonshme për të moduluar mikrobiotën e zorrëve e cila nga ana tjetër ka potencialin për të promovuar plakjen më të shëndetshme”, thanë autorët e studimit.

Rreth 60 tonë ushqim kalojnë përmes traktit tretës gjatë jetës së njeriut duke ekspozuar organet e brendshme nga sulmi i bakterieve të ndryshme.

Ndërsa zvogëlohet larmia e baktereve, ndodh “plakja e inflamacionit ” , duke kontribuar në proceset inflamatore të lidhura me moshën që mund të çojnë në kancer, çrregullime neurologjike dhe sëmundje të tjera.

Ndryshimi ndodhi brenda 12 muajve.

Studimi analizoi mikrobiomën e zorrëve të 612 të moshuarve nga Franca, Italia, Hollanda, Polonia dhe Mbretëria e Bashkuar përpara se të vinte 323 prej tyre në një dietë të veçantë për një vit.

Ndërsa dieta ishte e dizajnuar për të moshuarit, ajo bazohej në parimet mesdhetare për të ngrënë shumë fruta, perime, arra, bishtajore, vaj ulliri dhe peshk, dhe pak mish të kuq, sheqer dhe yndyrna të ngopura. Pjesës tjetër të fëmijëve 65-79 vjeç në studim iu kërkua të vazhdojnë të hanë ashtu siç bënin gjithmonë për të njëjtat 12 muaj.

Pasi mbaroi viti, ata që kishin ndjekur dietën mesdhetare panë ndryshime të dobishme në mikrobiomën në sistemin e tyre të tretjes. Humbja e diversitetit bakterial u ngadalësua dhe prodhimi i shënuesve potencialisht të dëmshëm inflamator si proteina reaktive C dhe interleukin-17 u zvogëluan.

Përfitimet e dietës mesdhetare

Zbulimi që dieta mesdhetare mund të ndikojë në mikrobin në mënyrë pozitive nuk është me të vërtetë befasuese; dieta tashmë ka një raft të mbushur me trofe shkencorë. Ka fituar medalje të arta në zvogëlimin e rrezikut për diabet, kolesterol të lartë, çmenduri, humbje të kujtesës, depresion dhe kancer të gjirit. Ushqimi nga rajoni me diell i Mesdheut ka qenë gjithashtu i lidhur me kocka më të forta, një zemër më të shëndetshme dhe jetë më të gjatë. Oh, dhe humbja e peshës, gjithashtu.

Dieta përmban gatime të thjeshta, të bazuara në bimë, me pjesën më të madhe të secilës vakt të përqendruar te frutat dhe perimet, drithërat, fasulet dhe farat, me disa arra dhe një theks të rëndë në vajin e ullirit ekstra të virgjër. Thuajini lamtumirë sheqerit dhe miellit të rafinuar, përveç rasteve të rralla. Yndyrna përveç vajit të ullirit, siç është gjalpi, konsumohet rrallë, ose fare.

Dieta mesdhetare ka fituar vendin e parë në renditjen “dieta më e mirë” e US News and World Report për tre vjet me radhë. Kushdo që dëshiron të fillojë dietën, mund ta bëjë këtë në disa hapa të thjeshtë, thonë ekspertët, duke shtuar vetëm zgjedhje të shëndetshme në dietën e tyre të përditshme./ CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shëndeti

Ndikon në sistemin imunitar dhe lufton sëmundjet/ Përfitimet e jashtëzakonshme të vajit të farës së zezë

Publikuar

-

Nga

Vaji i farës së zezë është i njohur për përfitime të shumta shëndetësore.Vaji i farës së zezë (Nigela Sativa) ka një përdorim të gjerë rreth 2500 vjeçar dhe gjurmët e përdorimit të tij janë gjetur në qytetërimet e lashta greke dhe egjiptiane. Sot, vaji i farës së zezë konsiderohet si një ilaç universal dhe i […]

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Përmirësimi i cilësisë së ajrit/ Ulja e rrezikut të sëmundjeve të ndryshme

Publikuar

-

Nga

Përmirësimi i cilësisë së ajrit ka qenë e vetmja e mirë që ka sjellë Coronavirus dhe duhet të mbahet përmes çdo strategjie daljeje. Historitë e jetës së egër që kthehen në hapësirat e mëparshme të pabanueshme dhe dioksidi i azotit i cili është ulur deri në 60 përqind në disa qytete kanë siguruar një lehtësim […]

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Eksperimenti më i ri i studiuesve/ Vitamina D ul rrezikun e infektimit nga Covid-19?

Publikuar

-

Nga

Vitamina D është objektivi i fundit për studiuesit që hetojnë opsionet e trajtimit të koronavirusit . Hulumtimet e mëparshme kanë treguar që vitamina, e cila vjen kryesisht nga ekspozimi në diell dhe është thelbësor për një sistem të shëndetshëm imunitar, mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër infeksioneve të tjera të frymëmarrjes. Tani, studiuesit spanjoll kanë […]

LEXO TE PLOTE
Lajme të Rekomanduara: