Connect with Us

Preferoni çajin apo kafenë?/ E thotë studimi: Zgjedhja mund të ketë të bëjë me gjenet tuaja

Shëndeti

Preferoni çajin apo kafenë?/ E thotë studimi: Zgjedhja mund të ketë të bëjë me gjenet tuaja

Publikuar

-

Sipas një studimi zgjedhja për të konsumuar kafe apo çaj në mëngjes ka të bëjë me genet tuaja. Për të ekzaminuar lidhjen e gjeneve me preferencat ushqimore studiuesit nga Qendra Riken për Shkenca Integruese Mjekësore (IMS) dhe Universiteti Osaka në Japoni studiuan të dhënat gjenetike dhe preferencat ushqimore të më shumë se 160,000 njerëzve në Japoni.

Hulumtimi, i botuar në revistën Nature Human Behaviour, gjeti lidhje gjenetike për 13 zakone diete, duke përfshirë konsumin e alkoolit, pijeve të tjera dhe ushqimeve, dhe gjithashtu sëmundje komplekse njerëzore si kanceri dhe diabeti.

“Ne e dimë se ajo që hamë përcakton se çfarë jemi, por kemi zbuluar se ajo që jemi gjithashtu përcakton atë që hamë,” tha Yukinori Okada, Shkencëtar i Lartë Vizitor në Riken IMS dhe profesor në Universitetin Osaka, në një deklaratë për shtyp.

Marrëdhënia midis gjeneve dhe ushqimeve tona të preferuara

Studimet e gjenomit zakonisht kryhen për të shoqëruar variacione gjenetike specifike me sëmundje të veçanta, sipas Institutit Kombëtar të Kërkimit të Gjenomit Njerëzor , pjesë e Institutit Kombëtar të Shëndetit të SHBA.

Kjo përfshin grupimin e mijëra njerëzve së bashku në varësi të faktit nëse ata kanë një sëmundje dhe shikimin e shënuesve të ADN-së të quajtura polimorfizëm të vetme nukleotide, ose SNP, të cilat mund të përdoren për të parashikuar praninë e kësaj sëmundjeje. Nëse studiuesit gjejnë një SNP që shoqërohet vazhdimisht me grupin e sëmundjes, ata mund të supozojnë se njerëzit me atë variacion gjenetik mund të jenë në rrezik për sëmundjen.

Në vend që të shikonte sëmundje, ekipi Riken ekzaminoi zakonet dietike për të zbuluar nëse kishte ndonjë shënues që i bënte njerëzit “në rrezik” për të ngrënë zakonisht ushqime të caktuara.

Studiuesit përdorën të dhëna për më shumë se 160,000 njerëz japonezë nga Projekti BioBank Japan, i filluar në vitin 2003 me qëllim të sigurimit të provave për zbatimin e mjekësisë së personalizuar. Projekti mbledh ADN dhe informacion klinik, përfshirë artikuj që lidhen me mënyrën e jetesës së pjesëmarrësve, siç janë zakonet dietike, të cilat janë regjistruar përmes intervistave dhe pyetësorëve.

Ata gjetën nëntë vendndodhje gjenetike që ishin të lidhura me konsumimin e kafesë, çajit, alkoolit, kosit, djathit, natto (fasule soje), tofu, peshk, perime dhe mish.

Që nga hulumtimi studiuar vetëm njerëz vendas në Japoni, të njëjtat variacione gjenetike të lidhura me preferencat e ushqimit ka të ngjarë të mos jenë të zbatueshme për popullatat në të gjithë globin. Sidoqoftë, lidhje të ngjashme janë zbuluar në grupe të ndryshme.

Një studim i vitit 2014 i prezantuar në takimin në European Journal of Human Genetics në Milano identifikoi një variant gjenetik që ndikon në preferencat për gjalpë ose vaj në bukë. Një studim i veçantë evropian nga i njëjti vit gjeti variante gjenetike që lidhen me perceptimin e kripës së një ushqimi. Një formë e gjenit të hidhur të receptorit u gjet, në një studim të vitit 2014 , për të kontribuar në ndryshime në kënaqësinë e kafesë: Njerëzit që perceptonin hidhërimin më të fortë e pëlqejnë më shumë kafen; ata me një perceptim më të ulët hidhërimi pëlqejnë më pak kafen.

Studimi i autorizuar nga Okada gjithashtu nuk ka matur faktorët mjedisorë. Mjedisi ynë, demografia, statusi socio-ekonomik dhe kultura – siç është nëse hamë ushqim nga puna ose shtëpia; mosha jonë; sa para bëjmë; dhe çfarë hanë familjet tona – janë disa nga nxitësit më të mëdhenj të zgjedhjeve tona ushqimore.

“Këta faktorë do të peshonin më shumë sesa gjenetika në disa raste,” tha Dr. José Ordovás, drejtor i ushqyerjes dhe gjenomikës në Universitetin Tufts në Massachusetts, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Duke pasur parasysh të gjitha konstatimet se ndryshimet gjenetike ndikojnë jo vetëm në përgjigjet ndaj ushqimeve, por edhe preferencat, ekspertët mendojnë se marrja në konsideratë e tyre mund të ndihmojë dietologët të personalizojnë dietat për nevojat dhe shijet e secilit person, ndërsa ende godasin kërkesat ushqyese. Kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të shpjeguar një ekuilibër të saktë midis predispozicionit gjenetik dhe vullnetit kur bëhet fjalë për zgjedhjet e ushqimit në grupe të ndryshme të njerëzve, por Okada sugjeron që duke “vlerësuar dallimet individuale në zakonet dietike nga gjenetika, veçanërisht” rreziku “për të qenë një alkool pije, ne mund të ndihmojmë në krijimin e një shoqërie më të shëndetshme “./ CNA.al

Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë në facebook : City News Albania
KLIKO PER TE KOMENTUAR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shëndeti

Jeni të stresuar dhe hani pa kontrroll në këtë periudhë izolimi/ Zbuloni si duhet të kujdeseni për shëndetin tuaj

Publikuar

-

Nga

Me pandeminë globale dhe  koronavirusin që na sfidon çdo ditë, në mënyra të ndryshme, duket se është bërë një problem me mundësi të barabarta, duke prekur edhe ata që zakonisht nuk hanë në përgjigje të ankthit ose emocioneve të tjera. Si ta menaxhoni ngrënien nga stresi? Pavarësisht nëse është hera juaj e parë që luftoni […]

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Burrat me mosfunksionim erektil mund të përballen me një rrezik më të lartë të vdekjes së hershme

Publikuar

-

Nga

Mosfunksionimi erektil nuk është vetëm çështje në dhomën e gjumit. Mund të jetë gjithashtu një tregues i rrezikut të një njeriu për sëmundje të zemrës dhe vdekje të hershme. Dhe kjo vlen, thotë një studim i ri, pavarësisht niveleve të testosteronit të një njeriu. Mosfunksionimi erektil përcaktohet si pamundësia për të marrë ose mbajtur një […]

LEXO TE PLOTE

Shëndeti

Studiuesit: Ndotja e ajrit dhe sëmundjet e zemrës mund të shkaktojnë Demencën

Publikuar

-

Nga

Sipas një studimi të ri nga Jama Neurology, njerëzit që kanë sëmundje të zemrës dhe që jetojnë në ajër të ndotur sikur edhe në një sasi të vogël, rrezikojnë të preken nga dementia. “Interesante, ne kemi qenë në gjendje të krijojmë efekte të dëmshme në shëndetin e njeriut në nivele nën standardet aktuale të ndotjes […]

LEXO TE PLOTE